Del 1: Lyxkällorna: Sex ställen att få tag i billigt – och villigt – garn!
Detta är den första posten av tre om hur du kan hitta billigt garn, återanvända garn och hålla ohyra borta. Serien är skriven av Anna Lundevall som har hemsidan http://www.billigt-garn.net/
Jo, det kanske är som det populära Internet-citatet säger: ”Livet är för kort för billigt garn.” Men om du håller med om att livet visserligen är kort men brett finns det finfina ställen att få tag i så gott som gratis garn till alla dina stickningar och virkningar. Garn som inte bara är busbilligt, utan också supervilligt, garn av bra kvalitet. Och här är mina favoritställen.
Jag heter Anna, men kallar mig själv och mitt lilla webb-krypin för ”billigt garn”, för jag har gjort det till ett av mina större livsprojekt att sticka och virka så mycket som möjligt av garn som knappt kostar något.
Nej, jag pratar inte om sådana där uschliga fem- och tiokronorsgarner i knarrig akryl eller polyester som ibland säljs i större byggmaterialbutiker och diversehandlarvaruhus. Nej, jag snackar schysta nystan. Bomull. Ull. Lin. Silke. Alpacka. Mohairblandningar och annat med en gnutta angora.
Var jag hittar dem? Å, lite varstans. Hemligheten bakom att hitta billigt, bra garn är att skattleta nästan överallt, utom just i garnaffärer.
1.Garnaffärernas reakorgar
Börja för all del din fyndshopping i en vanlig garnaffär. Men glöm bort det där med att adoptera varje nystan som flörtar med dig. Du behöver inte köpa dem, trots att de viskar ”Ta mig! Ta hem mig! Maska mig mjukt!” så förföriskt. Gå runt och kläm på nystanen för att lära känna dem. Vilka garnkvaliteter föredrar du? Vilka färger är i ropet? Är det några garnfabrikanter som tycks tillverka bättre garn än andra?
Gå sedan fram till reakorgen och kolla om det slumpas bort något nytt. Kanske har en gammal favorit hamnat på modets galgbacke?
Konsten att handla på rea handlar om att köpa just det som verkligen reas ut, för att det bara finns udda nystan kvar eller för att ett visst märke eller en nyans har fått dödsstöten och ska bort ur sortimentet. Om du kan trolla med restgarner och enstaka nystan – lika roligt som självrandigt garn – kan du komma långt för en liten peng!
Ibland producerar garnfirmor ”jubileumsgarn” och liknande, som har lågt ordinarie pris. Det är INTE samma sak som realisation. Och det har INTE samma kvalitet som det vanliga sortimentet.
2. Postorderfirmornas rea-kataloger
Postorderfirmor är experter på rea-priser och lockvaror; det är liksom postorderbranschens själ och hjärta. Så skriv upp dig på utskickslistorna för varje läcker webbutik du stöter på. Om en av dina favoriter från klämutflyktena i vanliga garnaffärerna reas ut – köp!
Kom bara ihåg att räkna in portot när du försöker lista ut den totala garnkostnaden. Fler nystan lönar sig mest. Samköp tillsammans med stickgänget lönar sig ännu mer.
3. Radannonser och internetauktioner
Tänka sig, det finns de människor som anser sig ha för mycket garn. Liksom: Va?! Har de för mycket tid, pengar och respekt också?
Jaja. Dessa svårbegripliga men ändock ytterst sympatiska personer brukar ofta sälja sitt överskott för att finansiera sin glupande garnhunger, till exempel på auktionssajter som Tradera. Där kan du fynda rejält. Men räkna in porto och packning innan du hojtar ”ka-ching!”
4. Loppis och begagnatbutiker
Mina favoritbutiker är inte alls garnaffärer, utan butiker av det välgörande slaget: Röda korsets Kupan, Myrorna, Stadsmissionen i Stockholm och Göteborg. Om du fyller plånboken med mer tålamod än plastkort och kontanter kan du fynda garn, knappar, stickor, virknålar, kroknålar, virkbeskrivningar, stickböcker …
Tricket bakom att fynda begagnat är att besöka butiken lagom ofta, åtminstone någon gång i månaden, och att bara köpa det du verkligen behöver. Annars riskerar du att begrava dig själv levande i fynd.
5. Bekantas bekanta
En del upplever tiggande, krävande människor som obehagliga. Men jag lyckas ofta tigga ihop garn, utan att någon skrynklar ihop ansiktet och vänder bort blicken. Det beror på hur jag ställer frågan.
När en bekant försöker konversera om stickningen jag håller på med – givetvis stickar jag offentligt på bussar och i kaféer – knorvar jag alltid till med en ”om du känner någon som vill bli av med sina garnnystan eller gamla stickade tröjor kan du alltid vända dig till mig”. Tänka sig, alltid är det någon som efter ett tag visar sig ha en svärmor eller gammal farbror som behöver röja, eller som själv har gett upp sina stickplaner efter ett halvt bakstycke.
6. Återvinst från garderoben
Noterade du att jag även nästan-tigger gamla stickade paltor? Japp, det stämmer: Mina absoluta favoritställen för att få tag i busbilligt garn är att titta på klädställningarna i secondhandaffärerna och i bekantas bekantas garderober.
Jag återvinner nämligen garn från stickade och virkade plagg, både sådant som är fabrikstillverkat och sådant som är handgjort. Fast mest fabrikstillverkat. Det är något sällsynt tillfredsställande att sprätta upp en H&M-tröja, nysta och härva om garnet, tvätta det och sedan sticka en halsduk med matchande mössa av det. Lite som storstadspunkarversionen av att spinna sitt eget garn.
Skillnaden mellan upprepsgarn (o nej!) och återvunnet garn (o yay!)? Det ligger i tvätten! Ingen vettig virkvärsting vill väl stoppa nålen i något som liknar snabbnudlar?
I nästa inlägg får du lära dig hur du återvinner begagnade tröjor till lyxigt, pysselvänligt garn.
– Anna
jag köper mitt garn hos https://hobby365.se/