Hälskolan: Klassisk häl
Det är många säger att de inte kan sticka sockar, ofta på grund av hälarna. Här ska vi försöka visa hur man stickar hälar på olika sätt. Vi hoppas att du ska våga prova och för dig som redan kan så kanske du hittar en ny häl för ditt projekt.
Genom bild och text hoppas vi fler vågar prova. Jag som håller i ”hälstickarskolan” heter Ann-Louise och ansvarar för filialen i Skövde. Jag har nyss övervunnit min ”hälskräck” och till min hjälp för det hade jag min vän Paula.
Hälskolan utgår från Järbos raggimönster, 90384 som är ett grundmönster. Det finns både för lite tjockare garn och stickor 3,5/4 eller för tunnare stickor 2,5/3.
Mönstret som hälarna är anpassade för är för hittar du här, både som webbsida men också som en nedladdningsbar pdf.
Allt publicerat med tillstånd från Järbo och inblandade hälmönsterkonstruktörer.
Vi börjar med den klassiska hälen.
Följ grundmönstret fram till att skaftet på din socka är färdig. Bilderna visar en socka i storlek 31-33 men följ antal varv och maskor enligt den storlek som du valt att sticka.
Maskorna från sticka 1 och 4 sitter nu på samma sticka. Denna socka är storlek 31-33. Enligt mönstret ska jag nu sticka slätstickning i 14 varv för hälkappan, kontrollera vad som gäller för den storlek du valt.
Lämnar sticka 2 och 3 så länge, och stickar enbart på stickan med maskorna från sticka 1 och 4. 14 varv slätstickning senare ser det ut såhär:
Nu ska vi börja forma hälen. Detta kan vara lite trixigt första gångerna, men skam den som ger sig. Hälen formas med så kallade förkortade varv.
På bilden nedan har jag stickat maskorna fram till första vändmaskan…
Nu ska vi göra vändmaskan; sticka 2m tillsammans i bakre maskbågen och sticka 1 rm.
Nu ska du vända arbetet UTAN att sticka de återstående maskorna på stickan. Lyft den första maskan och sticka sedan antalet aviga maskor som anges i mönstret, 2 am tillsammans, sticka 1am, och vänd arbetet igen. Fortsätt enligt instruktionerna i mönstret tills sidmaskorna tagit slut och alla maskorna sitter på stickan.
När vändmaskorna är klara, plockar vi upp maskor längs sidorna för att forma hälkilen. Läs i mönstret hur många maskor du ska plocka upp för din storlek. Det kan kännas lite knöligt, men det löser sig efter hand. Så här ser det ut när maskorna är upplockade:
Nu ska vi sticka runt på alla stickorna igen, och på sticka 1 och 4 gör vi minskningar för hälkilen, det är de upplockade maskorna som minskas. Sticka de 2 sista m tillsammans rätt på 1:a stickan, och de 2 första m tillsammans rätt i bakre maskbågen på sticka 4. Detta upprepar man vartannat varv tills rätt antal maskor återstår enligt mönstret.
Då ser det ut så här:
Sticka nu rakt i slätstickning tills hela foten mäter rätt centimetrar enligt mönster. Gör hoptagningar för tån enligt mönster.
NU har du gjort din socka, bara att gå på nästa…
Vad är vändmaskan? Vilka bakre maskbågar? Bilderna är likadana, vänder man 2 ggr?
Hej Annika! När du kommit fram till att göra vändmaskan som det står i mönstret, det är alltså 2 räta maskor tillsammans i bakre maskbågen. Om du tar första maskan som om den skulle stickats rät, och lyfter över den till höger sticka, gör likadant med nästa maska. Lyft tillbaka dem båda till vänster sticka. Stick in höger sticka från höger och sticka maskorna tillsammans. sticka sedan 1 rm. Vänd arbetet och fortsätt sticka enligt mönstret. Hoppas du förstår bättre nu.
/Ann-Louise
När man ska sticka på stickor 1 och 4 efter att ha plockat upp maskorna i sidorna, hur många maskor ska det vara på varje sticka? Mönstret började med 50 maskor totalt på fyra stickor. Tack på förhand! 😊
När det står sticka rakt tills hela foten mäter ex antal cm.Varifrån tar man måttet?Är det efter resåren?
Du mäter under foten från hälen eller provar på ditt objekt!