Sticka strumpor utan häl

Ett av de mest efterfrågade plaggen är sockar eller strumpor. När vi lämnar bidrag till organisationerna o:as det och a:as när det kommer strumpor i säcken.

Många tycker att det är svårt med sockar för hälen är marig men det finns en typ av ”tubsocka” som man kan sticka utan häl. Sticka så långt du behöver och avmaska för tån.

Det fina med detta möster är att en person med 39 kan ha samma strumpa som en med 45.

Socka utan häl
Lägg upp 44 m till vuxen (dam-liten herr) på stickor 4,5 och kraftigt raggsocksgarn eller 52 m om jag använder ett tunnare garn och stickar med stickor 3,5.

Sticka *3 r 3 a*, men förskjut mönstret en maska åt vänster var 5:de varv. På så sätt bildas ett spiralmönster.
Sticka till strumpan börjar närma sig färdig längd, byt  till stätstickning och ta ihop för tån tills du har 8m kvar. Ta av garnet och dra det genom de återstående maskorna, dra åt och fäst väl.

Om man vill kan man förskjuta mönstret en maska åt höger istället på den ena strumpan. Man får då en höger- och en vänsterstrumpa då spiralerna rör sig åt olika håll.

 

 

 

7 comments

 • Suveränt, nu kan man sticka sockar utan att behöva tänka så mycket på hälar eller annat! Klart det går att sticka vanliga sockor också, men det är ju bra om många fler kan sticka om det är ett enklare mönster. Detta skall jag absolut prova! kram//Tina

 • Hur gör man när man förskjuter en maska?

 • Om man på varv 1 stickar *3 aviga 3 räta*, stickar man på nästa varv 1 rät *3 aviga 3 räta* på varv tre 2 räta *3 aviga 3 räta*

 • Underbart! Detta ska jag testa.

 • hur tar jag i hop för tån lite mer beskrivet vore bra..

 • Googla ’avmaska för tå’ så hittar du svar//Ulrica

 • Hej
  Om man vill skicka ett paket med sticka strumpor utan hälen tar ni mot paket?
  Hälsningar Camilla

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.