Lär dig ett enkelt och säkert sätt att räkna ut garnåtgång

garnatgang2Vad räcker garnet till? Har du återvunnit garn, eller kommit över mysteriegarn (utan banderoller och gördlar) eller andra reagarn? Lär dig ett enkelt och säkert sätt att räkna ut garnåtgång.

Så, du har lyckats disciplinera ditt återvunna garn. Det ligger nu spakt och tilltuktat i en hög härvor och nystan. Du har till och med njutit av en provlapp och är beväpnad med både masktäthet (stickfasthet eller virkfasthet) och en lysande idé om vilket nytt liv du vill skänka garnet.

Jovisst, jovisst, du vet *precis* vad du tänker sticka eller virka! Men … räcker garnet?

Hur räknar du ut garnåtgången på ditt upprepade garn? Eller för den delen på ”mysteriegarn”, alltså garn utan banderoll och gördel, eller reagarn som inte tycks ha några tillhörande beskrivningar att uppbåda?

Det finns ett gäng etablerade metoder för att beräkna garnåtgång. Tyvärr passar de återvunna garn lite si och så.

Tabell eller testa själv?

En metod är till exempel att sno garnet runt en linjal, på det sättet kategorisera garnets grovlek och kolla ungefärlig garnåtgång i en tabell.

Vilket fungerar på tvinnade garn. Många upprepade garn kommer från köpetröjor där trådarna löper parallellt. Snor du sådant garn runt en linjal får du helt missvisande grovlek.

Och sedan kan du förstås förlita dig till löplängden och kika i ungefär samma sorters tabeller, vilket många gör när det gäller köpegarn. Och för återvunna garn (eller mysteriegarn) är det faktiskt lätt att räkna ut löplängden. Men inte heller det är rättvisande, eftersom två garn med samma löplängd kan ha olika struktur och masktäthet.

Vad gör du istället?

Aha! Du använder matte-magi!

Räkna ut garnåtgången så här

Alla garn, även handspunna och återvunna, har ett visst förhållande mellan längd och vikt. Alltså att X meter garn väger Y gram. Just det som kallas för löplängd, och som är ytterligare ett sätt att mäta ett garns grovlek. (Som när det står på garnbanderollen att ditt 50 grams-nystan innehåller 80 meter.)

Ta det lugnt. Du behöver inte räkna ut X och Y. Du kan ta en genväg, med hjälp av papper, penna, din idé, din provlapp och en schyst köksvåg (en som väger ned till grammet).

För att räkna ut garnåtgången (på ett ungefär, så klart) gör du så här:

1. Väg din provlapp
2. Räkna ut hur många provlappar som behövs för att förverkliga din idé
3. Väg din garnhög och kontrollera att du har tillräckligt

Här är ett räknexempel:

Du vill virka en enkel poncho, en sådan som består av två rektanglar som sys ihop. Den är i storlek M och höftlång. (Måtten i cm.)

poncho-skiss

 

Du mäter *hela provlappen* du har virkat eller stickat. Just nu struntar du i maskor och varv. Du vill bara veta dimensionerna på provlappen.

Provlappen är 16,5 x 23 cm.

Du väger den (med de lösa uppläggnings- och avmaskningstrådarna kvar) och ser på din digitalvåg att den väger 28 gram.

Du ritar in rektanglar motsvarande din provlapps storlek på skissen. Hur många provlappar får rum?

poncho-skiss2

Hm. Ungefär 6 provlappar per ponchorektangel. Säg 7, för säkerhets skull.

Då behöver du garn som motsvarar 14 av dina provlappar, eftersom du ska virka två rektanglar.

Du behöver alltså cirka 28 gram x 14 = 392 gram.

Du väger dina återvunna nystan och ser att de väger 360 gram. Förmodligen räcker de inte till en hel höftlång poncho. Alltså springer du iväg och hittar mer garn som du kan göra både ränder och fransar av.

Så var det kirrat.

Om du ska sticka en tröja är linjerna inte lika trevligt räta, men principen är densamma: kluttra in fyrkanter motsvarande din provlapp på skissen och se hur många provlappar som får plats. Väg. Räkna.

garnatgang

 

– Anna, som driver hemsidan www.billigt-garn.net

Tidigare inlägg i serien:

Återvinn! Få så gott som nytt garn av gammalt
Lyxkällorna: 6 ställen att få tag i billigt – och villigt – garn

MEH, MAL! Så slipper dy ystra kryp i ditt garn

 

 

One comment

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.