Hos Hjälpstickan stickas bara meningsfulla mössor!

smorkniv-300x112yarma_medium2

Juiceföretaget Innocent och Röda Korset rullar ut en kampanj i dagarna där man vill aktivera äldre att sticka mössor – för juiceflaskor. Jag tyckte spontant att tanken var god men mest runt aktiveringen av äldre. Delen med att ett kommersiellt företag sedan skulle sätta söta mössor på sina juiceflaskor där 2:- av försäljningen av dessa flaskor skulle gå till Röda Korset – det var där det började skava.

Aktivera äldre – underbart – men sticka meningslösa mössor för juiceflaskor – korkat!

Skavet för mig var i första hand att man här får lite gratisjobb gjort. Någon har kläckt den geniala iden att sätta söta mössor på flaskor och bakar då in ”det goda” att aktivera äldre. Denna kampanj har fallit väl ut i Innocents hemland England och vad jag läst mig till så fryser de äldre där. Men varför stickar då de äldre mössor åt flaskorna och inte åt sig själva – skav!

I veckan verkade det som Innocent skickade ut garnpaket eller vad jag skulle kalla PR-paket till utvalda tongivande stickerskor i Sverige. Här kommer det riktiga skavet in. Dessa tongivande personer är allt annat än äldre damer som behöver sysselsättas. De är kvinnor med starka synpunkter kring just garn, stickning, hantverk och välgörenhet.

Lisa Bomble, mer känd som VisaLisa på nätet skriver i sitt blogginlägg:

”Jag är inte ensam eller gammal, så varför får jag det här materialet? Ska jag alltså dra ihop en grupp ensamma gamlingar för att de ska sticka smoothiemössor tillsammans? Hur får ni ihop orden ”meningsfull vardag” med ”smoothiemössa”? Vem har gjort er research i den här kampanjen egentligen, för den har så många märkliga jättefel? Det finns mängder av BRA kampanjer i Sverige som både hjälper behövande, samlar människor kring stickningen som intresse samt tar hantverket på allvar tillräckligt för att sticka saker som är till hjälp för någon (Värmande sockor och Hjälpstickan till exempel…). Vad sägs om mössor till människor på flykt i stället för till smoothieflaskor? Bara en tanke? Dessutom samlar ju Röda Korset själva stickerskor som stickar meningsfulla saker som både skänks direkt till behövande eller som säljs i Kupan-butikerna?”

Här hänvisar Lisa till att Röda korset har stickerskor som stickar men min erfarenhet sedan åtta år med Hjälpstickan är att Röda Korset inte alls vill ha stickat för att ge till behövande eller ens sälja på Kupan(1). Jag har fått långa brev från damer som beklagar sig just över detta och skickar sitt lager till oss.

Någonstans har PR-branschen fattat att ”hantverk” är inne och då försöker man få in det på lite olika sätt. Tydligt är att man är helt okunnig i hanverks/slöjd segmentet och borde bolla sin idé med kunniga personer innan man slår på stora trumman.

Smörkniv vs handstickat alltså manligt vs kvinnligt handarbete

Lisa berättar att hon och hennes man Tobbe, som snickrar och snidar, har diskuterat kampanjen. Tobbe funderade på vad som skulle hända om Arla bad Sveriges träsnidare om smörknivar de kunde ge bort på smöraskar mot att de gav 2 kr per såld smörask med handsnidad kniv till Röda Korset. EXAKT samma kampanj men annan vara och män som hantverkare. Och smörknivar har mer med smör att göra än mössor med smoothies. Lisa har dragit den liknelsen i flera sammanhang och ALLA är överens om att det vore otänkbart – så varför är Innocents mössor ens möjliga? Lisa och Tobbe gör löpande jämförelser på marknader; vad kostar en fin smörkniv versus den flerfärgsstickade vanten? Smörkniven 250:- Vantarna 180:- Raggsockar 80:- Hur värderar vi kvinnligt hantverk?

Mössor till Skansens nakenråttor?

Julia Scott som har podden Rätt Avigt har också skrivit ett inlägg om kampanjen ”som det stora feltänket”. Hon skriver

”… Vad händer med mössorna sen, förutom att Innocent kan lägga upp bilder på containrar med små små mössor? Slängs de? Återanvänds till nästa år? Skänks till Skansens nakenråttor? Det är inte nödvändigtvis jättemycket garn och jättemycket tid som går åt till en liten mössa – även om en del som visas upp är helt galet fina och avancerade – men det känns som slöseri med resurser först för stickaren och sen för Innocent och PR-byrån, som ska sortera dem och förvara dem och sätta dem på massa flaskor och sen antingen samla in dem och förvara i ett år eller låtsas som ingenting när sopberget plötsligt blir väldigt varmt och färgglatt. Vad kan det egentligen kosta att administrera massa mössor? Kan inte de pengarna användas bättre då?”

En sak är klar: Här hos Hjälpstickan stickar vi för frysande och behövande människor.

Vi stickar fullskaliga mössor, vantar, halsdukar och sjalar. Allt kommer till användning, allt är uppskattat hos mottagaren. Vårt arbete har också aktiverat äldre. Vi har flera grupper runt omkring i landet som stickar för oss; damerna i Åkersberga, Kerstin i Hallstavik och många många fler. Vi gör alla gott med vårt hantverk från trådstump till färdig mössa. Garn hjärta och tid är det som behövs och det är de resurserna som vi använder oss mest av på Hjälpstickan.

Ulrica Loeb, grundare av Hjälpstickan
(jag tillhörde inte de tongivande stickerskorna i Sverige enligt Innocent, för jag har inte fått något paket)

1.Kanske finns det lokalt, det känner jag inte till.

Bilder från: http://www.lauhantverk.se/ samt vantar stickade av mig själv

Andra har också skrivit om kampanjen
Tankar om små minimössor och annat

Once more with feeling – juice och oanvändbara mössor.

Mina tankar kring ”Den stora stickningen”

Det ska va gott att sticka – annars kan det kvitta!

Om rätten att få vara riktigt förbannad och sur

VisaLisa i Dagens Media om kampanjen

7 comments

 • Sticka mössor till juiceförpackningar??? Känns som en totalt oförsvarbar lyxsysselsättning när flyktingar flyr för sina liv till Europa utan någonting mer än kläderna de bär på sig. Jag tror alla gamla som ni tänker sysselsätta mer än gärna stickar vintermössor till nyanlända flyktingar i vårt land.
  Jag och några vänner ska starta stickcafe’ med kvinnorna på en flyktingförläggning I Mörbylånga. De som bor där har inget att göra på dagarna (förutom att ta hand om sina barn) och de vill gärna göra något för att fördriva tiden och för att för en stund slippa de ohyggliga upplevelser de varit med om. Vi söker nu stickor, virknålar och garner.
  Med vänlig hälsning
  Eva Sandblom
  Sandblom.eva@gmail.com

 • Hej.

  Syftet med Den Stora Stickningen i Sverige är framför allt att göra folk medvetna om ensamhet bland äldre, och dessutom att samla in pengar till Röda Korset. Sedan starten i Storbritannien för över tio år sedan har Den Stora Stickningen (eller The Big Knit) samlat in mer än 35 miljoner kronor till olika organisationer som hjälper äldre över hela Europa. Utöver det skänker innocent 10% av vinsten varje år till välgörenhet.

  De små mössorna på våra smoothies har blivit en symbol för kampanjen, och engagerat både erfarna stickare och nybörjare. Många använder garnstumpar som blivit över från andra projekt, men alstren blir inte mindre imponerande för det. Mössorna väcker uppmärksamhet och belyser ett verkligt problem, samtidigt som det synliggör Röda Korsets besöksverksamhet för äldre. Det är ett enkelt sätt att bidra, och samtidigt lära sig sticka om man aldrig gjort det förut.

  Alla är välkomna att vara med och engagera sig. Vi värdesätter alla stickare och har bland annat, på olika sätt, uppmärksammat erfarna stickare på kampanjen just för att vi tycker att det finns så mycket kreativitet och kunskap som kan inspirera och engagera andra.

  Gå också gärna in på vår sida och läs mer om hur det går till:
  denstorastickningen.se

  Hälsningar,
  innocent

 • Pingback: Små mössor och välgörenhet | hemvävt.net

 • Hej Innocent

  Jag har förstått hela syftet med er kampanj och tanken är god i grunden, ni har ju en kampanjsajt som förklarar all det ni beskriver ovan. Det hade varit intressant om ni bemött kritiken istället för att skriva standardsvar som ni gjort överallt.

  Vi på Hjälpstickan bidrar till äldres sysselsättning och vet precis vad det betyder. Vi har också projekt där vi stickar värmande sjalar för äldre på äldreboenden vilket är väldigt uppskattat. Er kampanj kan ha fungerat hur bra som helst i andra länder och dragit in miljoner – det är ju inte riktigt det kritiken handlar om; den handlar om gratis kvinnoarbete, miljöaspekt, dålig research. Kanske har vi en starkare stickcommunity än i övriga Europa?

  Hjälpstickan har funnits sedan 2008 och vi har samlat in över 50 000 värmande bidrag som gått direkt till människor i behov. Dessutom har många, framför allt äldre hittat oss och stickar för oss då just Röda Korset slutat med sina så kallade babypaket vilket man sörjer.

  Timingen för er kampanj är off. Just nu pågår en flyktingkris i Europa och det behövs riktiga kläder – inte små mössor på flaskor. Tidpunkten för er kampanj är helt fel och det är också en anledning till att ni får en massiv kritik på så många punkter. Det blir väldigt konstigt att prata små mössor när man skriker efter kläder och hjälp när det väller in 1000-tals personer vid gränserna och upp över landet. Omvärlden förändras raketsnabbt – ibland på en dag.


  Vi värdesätter alla våra stickerskor för de gör riktig skillnad i varje mössa, vante eller sjal som vi förmedlar.
  Ulrica, grundare Hjälpstickan

 • Underbart initiativ Eva! Det vill vi gärna höra mer om //Ulrica

 • Tanken är att alla, gammal som ung, ska sticka/ virka dessa små mössor.
  sedan går dom insamlade pengarna till Röda Korsets besöksverksamhet för äldre.

 • Tanken kan vara god men som du ser i våra svar och tankar kring kampanjen tycker vi att den skjuter ganska snett i detta tidevarv.
  Ulrica

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.